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A recent safety concern has surfaced with respect to CSA approved wire cage facial protectors. If
the butt end of the hockey stick has not been sufficiently covered there is a possibility that it could
penetrate the cage causing injury to the facial area.

CHA Rule 21 (a) states that the end of the shaft of all sticks must be covered to protect against
injury. In the case of hollowed shaft sticks, the end of the shaft must have a protective cap as well
as being covered to protect against injury.  The CHA recommends that parents, coach’s, safety
people, trainers and player’s ensure that the sticks butt end is sufficiently covered to minimize the
possibility of this type of injury. Branches are asked to encourage their coaches and
trainers/safety people to stress the importance of extra tape on the butt end of the stick to their
player's.

It should also be stressed that players wear the correct type of facial protection depending on
their age. The following are the guidelines for facial protection under CSA certification and within
the CHA Rulebook:

Type 1 – Worn if the player is older than 10 years of age and does not play the position of
goaltender. This type of protector is distinguishable by a white sticker bearing the CSA
certification mark. For polycarbonate protectors the CSA mark may be embossed.

Type 2 – Worn if the player is 10 years of age or younger and does not play the position of
goaltender. This type of protector is distinguishable by an orange sticker bearing the
CSA certification mark.



Type 3 – Worn if the player plays the position of goaltender. This protector is distinguishable by
a blue  sticker bearing the CSA certification mark.

Type 4 – Visor for players in Senior (which includes Adult Recreational Hockey) and Junior
Hockey. This is distinguishable by a yellow sticker bearing the CSA certification mark.

Type 5 – Worn if the player is older than 10 years of age and does not play the position of
goaltender. This type of protector is distinguishable by a green sticker bearing the
CSA certification mark. For polycarbonate protectors the CSA mark may be
embossed.

Type 6 - Worn if the player is 10 years of age or younger and does not play the position of
goaltender.   This type of protector is distinguishable by a red sticker bearing the CSA
certification mark.

Note that types 1 and 2 differ from 5 and 6 only in the penetration requirements in
clause 4.3.3 of the CSA standard.

Although injuries are rare when wearing full facial protection, it is important that all facial
protection fits properly, is properly fastened, and is mounted to the helmet according to the
manufacturer guidelines. By taking proactive steps we can continue to minimize facial injuries in
the game.

If you have any questions please feel free to contact me at 613-562-5677 extension 2323.

Sincerely

Todd Jackson
Manager, Safety and Risk Management


